Jeg må ha vært i en tåke…

Categories Blogg

For en jobb BA har gjort, jeg er helt ydmyk her jeg sitter.
Jeg oppdaget først igår at jeg hadde gått glipp av noe stort, for reporteren som intervjuet meg i forbindelse med denne kommune kampen har virkelig stått på.

Hele to avisoppslag har hun fått i trykken etter det første intervjuet, et intervju med helsebyråd Beate Husa og et intervju med handikapforbundet. Reaksjonene etter intervjuet med Husa lot ikke vente på seg, kommentarene i avisen sa sitt.

For når helsebyråden offentlig går ut og sier hun har forståelse for vår situasjon men samtidig mener at etatene vet best skapte det harnisk, det var ingen som forsto hvorfor kommunen likevel valgte å overkjøre en som var i en sårbar situasjon. Jeg er glad for at dette nå kommer frem i lyset, for retten til å bestemme selv er alt jeg har igjen.

Intervjuet med Husa gjorde meg kvalm, for hun har regelrett ikke peiling på hva hun uttaler seg om. På møtet vi hadde med henne i forrige måned stilte hun seg uforstående til vår påstand om at vi ikke fikk lov til å ta med assistentene våre, for i følge henne var det ingen som sa at vi ikke fikk være med å bestemme hvem som skulle jobbe her.

Hun skulle virkelig vært med på møtet vi hadde med kommunen i forrige uke, jeg tror hun hadde fått seg en aha opplevelse.
For der sa de rett ut at det var de som bestemte, vi har ingenting vi skulle sagt. Handikapforbundet sitt intervju forsterket mine påstander, vi er mange i samme sko.

Vi er mange som kjemper en innbitt kamp mot kommunen, av alle klagesaker som havner hos statsforvalteren så er det BPA saker det er flest av. Nå jobber handikapforbundet med å få til en endring innenfor BPA ordningen, og etter planen vil de legge frem sin innstilling i midten av Desember. Se sitat fra BA under.

Brandvik, som er rullestolbruker og selv har BPA, sitter i et utvalg som jobber med å gjennomgå og foreslå forbedringer i BPA-ordningen. De skal levere sin innstilling til politikerne i midten av desember.

– Hele årsaken til at BPA-utvalget finnes, er saker som den til Vivian Brosvik. Slik loven er nå, kan kommunene la andre en kommunen levere tjenesten, men de har fremdeles ansvaret for at ordningen er forsvarlig. Spørsmålet er om lovverket er godt nok, påpeker Brandvik.

 

Det skremmer meg at kommunen har så mye makt over denne ordningen, og her bør våre folkevalgte virkelig få fingen ut og gjøre noe.
At BPA er blitt en lovfestet rettighet er tydeligvis ikke nok, for så lenge kommunen kan ta den fra deg når de vil spiller det ingen rolle om det er en lovfestet rett eller ikke. Og er det riktig at vi skal bli straffet på grunn av pandemien? Jeg syns det er hårreisende.

Jeg er så takknemlig for at BA tok kontakt med meg, for jeg var først i tvil om jeg orket å stå frem. Men nå er jeg så glad for at jeg hoppet i det, for når jeg ser den responsen vi får så forstår jeg at jeg gjorde det riktige.
Så idag vil jeg bare takke BA for den jobben de har gjort, og igår fikk jeg vite at de vil fortsette å belyse denne saken. Nå håper jeg bare statsforvalteren tar den riktige beslutningen, ikke ta fra meg den lille tryggheten jeg har igjen…

16 kommentarer

16 thoughts on “Jeg må ha vært i en tåke…

  1. Så bra! Men du Husa bestemmer egentlig over kommunen. Hun burde satt seg inn i reglene før hun uttalte seg, når hun ikke hadde gjort det mener jeg “bordet fanger” og at hun må stå ved der hun har sagt.

  2. Som en av mange som følger bloggen din krysser jeg fingrene for deg. Tanken på å bli avhengig av hjelp er rett og slett skremmende når jeg ser den kampen du kjemper for å få bestemme over ditt eget liv.Som sagt tidligere den lille manns kamp mot overmakten.Jeg er imponert over deg😍

  3. Om dere ikke allerede gjør det, så bør dere ta opptak av alle møter dere er på/samtaler dere har med kommunen.
    Stoler ikke på folk med makt, de “husker plutselig ikke” hva de har sagt før, om man ikke har håndfaste bevis.

      1. Hei Vivian 🙂

        Du er i din fulle rett til å gjøre opptak i møte med kommunen og det anbefaler jeg deg sterkt til å gjøre.

        Hemmelig avlytting eller opptak av samtaler mellom andre er forbudt etter straffeloven § 205 første ledd bokstav a. Det betyr at man kun kan ta lydopptak av samtaler som man selv deltar i. For å ikke rammes av straffeloven, må du selv være tilstede når du skal ta lydopptak.

        Du har ikke mulighet selv til å skrive referat eller gjøre deg notater fra samtaler og møter og skal selvfølgelig ha den muligheten på lik linje med alle andre. At du som følge av sykdom ikke kan skrive selv, skal derfor ikke sette begrensninger for din mulighet til å delta aktivt i møter som omhandler deg selv og din helse.

        Hvordan du bruker opptaket i ettertid er derimot en annen sak, det er ikke fritt fram for å for eksempel offentliggjøre det. Da vil bestemmelser i forhold til personvern gjelde. Men at du gjør opptak for å senere opprette et referat er det ingen som kan nekte deg. Du trenger bare for ordens skyld å opplyse om at møtet blir tatt opp. Og noen ganger glemmer man å si ifra og eller gjør en liten feil og da kan du bare gjøre som kommunen gjør, nemlig å si “jeg beklager at din opplevelse ble slik”. Done! :))

        1. Det er så bra at dere gjør meg oppmerksom på dette, for dette ante jeg faktisk ingenting om. Nå vet jeg dette til neste gang, så nå skal jeg virkelig sørge for at lydopptakeren står klar 😊

  4. Har tilgang til BA via samarbeidsavis, likte godt artiklene om deg. Spesielt hva privatpersoner som ikke kjenner din sak skrev i kommentarfeltet. Det er mye som er uforståelig, håper dere får en ordning som passer for din familie. Samt at den rettigheten også gjelder alle andre som har behov og vedtak på BPA. Stå på, du er heldig med BA, synes de vinklet det bra og belyste flere sider!

  5. Det er da enda godt at pressen funker etter oppskriften der borte! En aktiv, undersøkende og kritisk presse er jo helt essensielt når offentligheten svikter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *