Unnskyld er et vanskelig ord…

Categories Blogg

Hun sitter der og gråter, med bøyd hodet gjemmer hun ansiktet i hendene sine. Som et lite barn sitter hun der med følelsene utenpå, sinne og frustrasjon er blitt forvandlet til små dråper som triller i strie strømmer og gjør håndflatene klamme og våte.
Han står på gulvet fortsatt lettere irritert, med hendene i kors stirrer han oppgitt på sin gråtende kone. De har alltid den samme krangelen, alltid havner de tilbake på det samme temaet. Men de kommer aldri noen vei, det ender alltid på samme måte, med tårer og sinne.
Alt hun vil ha er en unnskyldning, hun vil at han ser følelsene hennes. Men han har jo rett, om hun bare hadde hørt på hva han sa så hadde hun innsett det. Han kunne ikke be om unnskyldning når han hadde rett…

Dette er vel en scene vi alle kan kjenne oss igjen, på en eller annen måte har vi alle vært der. Det begynner allerede i barnehagealder, plutselig må man si unnskyld. Først får de kjeft, små hjerter kjenner skammen komme snikende, de har tydeligvis gjort noe galt. I andre enden av rommet står en annen liten gutt, med tårer og snørr har hjertet hans gått i tusen biter. En unnskyldning er på sin plass, men gutten nekter. Med rødfarge i ansiktet kjenner han også at tårene presser på, han har jo ikke gjort noe galt.

Et ord er så vanskelig, et lite ord som kan ende hvilken som helst krig. Men for noen er det så fryktelig vanskelig, for dem representerer ordet sårbarhet og svakhet. Men hva betyr egentlig unnskyld, betyr det at man tar feil, betyr det at man alltid har gjort noe galt?

Ja for noen oppleves det sånn, de vil ikke si unnskyld fordi de ikke vil vise sine feil og mangler. Kanskje forbinder de det med den skammen de følte på som barn, eller kanskje de bare ikke vil bruke ordet.

Du ser det tydelig i enkelte yrkesgrupper, spesielt de yrkesgrupper som vi stoler på, de som skal hjelpe og yte en service. Leger, politikere og NAV er alle gode eksempler. Tittelen skal beskyttes for enhver pris, feil og mangler må legges lokk over så langt det går.

Unnskyld er ikke et tegn på sårbarhet, og si unnskyld er ikke det samme som å si at du har tatt feil. Unnskyld er et tegn på styrke, det er et stort tegn på medmenneskelighet. Det er et tegn på at du ser mennesket fremfor deg, du gir uttrykk for at du respekterer deres følelser.

Vi kan alle bli flinkere til å si unnskyld , jeg inkludert. For dette lille ordet kan bli til noe stort, dette lille ordet kan bringe med seg både forsoning og kjærlighet. Begynn med deg selv, se deg i speilet og si det høyt. Ja for alle trenger å høre det, kanskje aller mest deg selv…

💜
2 kommentarer

2 thoughts on “Unnskyld er et vanskelig ord…

  1. Kunne ikke vært mer enig! Tror unnskyld må være både det vanskeligste og sterkeste ord som finnes, da det kan være det vanskeligste enn gjør, og som du sier, Vivian, det kreves styrke og be noen om unnskyldning. Det bevitner stor styrke å gjøre det💜ønsker deg en fortsatt fin kveld 💙

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *